How to make a map.ds1 from bmp file?

This is the place to discuss all issues relating to the manipulation of graphics/animations, sounds, music and cinematics within Diablo 2.

Moderators: Nefarius, Necrolis

Post Reply
User avatar
huohuowu2
Junior Member
Paladin
Posts: 133
Joined: Sat Feb 28, 2015 4:20 am
China

How to make a map.ds1 from bmp file?

Post by huohuowu2 » Sat Dec 01, 2018 6:21 am

I can edit a ds1 file but can't make a new ds1 use from a bmp.
I find a lot of map formhttps://d2mods.info/resources/infinitum ... s-bg1.html
How to change bmp to ds1?
Is there any tutorial?

User avatar
flamingfury69
Posts: 36
Joined: Wed Nov 28, 2018 10:16 am
Vietnam

Re: How to make a map.ds1 from bmp file?

Post by flamingfury69 » Sun Dec 02, 2018 10:16 am

The same question. I downloaded the original Tristram map, and it's on .png format.
I think you must use the Tile Maker tool and convert it to ds1 and dt1.

mrphgnss
Posts: 7
Joined: Sun Feb 25, 2018 12:00 pm
Bulgaria

Re: How to make a map.ds1 from bmp file?

Post by mrphgnss » Sun Dec 02, 2018 10:28 am

First you need to use these files to create dt1, and then you can use them to create your ds1 map. You cannot directly convert the images to ds1 file.

User avatar
flamingfury69
Posts: 36
Joined: Wed Nov 28, 2018 10:16 am
Vietnam

Re: How to make a map.ds1 from bmp file?

Post by flamingfury69 » Sun Dec 02, 2018 11:40 am

mrphgnss wrote:
Sun Dec 02, 2018 10:28 am
First you need to use these files to create dt1, and then you can use them to create your ds1 map. You cannot directly convert the images to ds1 file.
How can I use .dt1 file ? Is it a object plugins for .ds1 ?

mrphgnss
Posts: 7
Joined: Sun Feb 25, 2018 12:00 pm
Bulgaria

Re: How to make a map.ds1 from bmp file?

Post by mrphgnss » Sun Dec 02, 2018 12:34 pm

You can use any tool that can create a dt1 file. After that you should read the documentation of the win_ds1edit tool on how to use the tiles to create your new map. You will also need to read on how to add a new level, calculate dt1mask etc. You can find more about these in the map making section of the forum and in the knowledge base.

User avatar
flamingfury69
Posts: 36
Joined: Wed Nov 28, 2018 10:16 am
Vietnam

Re: How to make a map.ds1 from bmp file?

Post by flamingfury69 » Sun Dec 02, 2018 1:23 pm

mrphgnss wrote:
Sun Dec 02, 2018 12:34 pm
You can use any tool that can create a dt1 file. After that you should read the documentation of the win_ds1edit tool on how to use the tiles to create your new map. You will also need to read on how to add a new level, calculate dt1mask etc. You can find more about these in the map making section of the forum and in the knowledge base.
I forced all .dt1 file on TOWN folder, and this error appear:
Image
if I run without force .dt1 file, it's okay but the tool seem to be lost some texture
Image
But in the game, it's working fine
Image

mrphgnss
Posts: 7
Joined: Sun Feb 25, 2018 12:00 pm
Bulgaria

Re: How to make a map.ds1 from bmp file?

Post by mrphgnss » Sun Dec 02, 2018 1:27 pm

flamingfury69 wrote:
Sun Dec 02, 2018 1:23 pm
I forced all .dt1 file on TOWN folder, and this error appear:
Image
Extract fence.dt1 from the mpq and put it in the folder shown in the error.

User avatar
flamingfury69
Posts: 36
Joined: Wed Nov 28, 2018 10:16 am
Vietnam

Re: How to make a map.ds1 from bmp file?

Post by flamingfury69 » Sun Dec 02, 2018 1:52 pm

mrphgnss wrote:
Sun Dec 02, 2018 1:27 pm
Extract fence.dt1 from the mpq and put it in the folder shown in the error.
But the problem is I already do it :|

mrphgnss
Posts: 7
Joined: Sun Feb 25, 2018 12:00 pm
Bulgaria

Re: How to make a map.ds1 from bmp file?

Post by mrphgnss » Sun Dec 02, 2018 2:04 pm

The software says this file is missing from the folder shown in the error. Just add the file and check again if it is fixed.

User avatar
flamingfury69
Posts: 36
Joined: Wed Nov 28, 2018 10:16 am
Vietnam

Re: How to make a map.ds1 from bmp file?

Post by flamingfury69 » Sun Dec 02, 2018 9:31 pm

mrphgnss wrote:
Sun Dec 02, 2018 2:04 pm
The software says this file is missing from the folder shown in the error. Just add the file and check again if it is fixed.
Ahhh nevermind. btw thanks for helping me.
I solved the problem, I didn't add new .dt1 file into lvltype and not update the dt1 calc yet so it won't work, but now it's working great !

Post Reply

Return to “Multimedia”